Muutos kehityksen mahdollistajana

Ilman muutosta ei ole kehitystä. Ilman kehitystä ei uudistusta. Ilman uudistusta asiat kuolevat pois. Näin uhkaa käydä puuvenesoudullekin. Sulkavan soutajamäärät ovat olleet syöksykierteessä yli vuosikymmenen ja Suomen suurimmassa kaupunkisoututapahtumassa Pirkan soudussa on vastaavia merkkejä ilmassa.

Soutuseurojen on uudistuttava, tehtävä valintoja,  mihin rajalliset resurssinsa haluavat suunnata. Meillä Keravan Urheilijoissa suunta on ollut selvillä pidempään, tarvitaan lisää nuoria soudun pariin. Soutu on hieno laji, joka pitää vaan osata myydä oikealla tavalla. Koulut ovat avainasemassa. Olemme tehneet lähikoulujen kanssa aktiivista yhteistyötä, siitä osoituksena Kotiratasoudun yli tuhat suoritusta viime talvena. Ne eivät tule itsestään, meidän on mentävä kouluihin paikan päälle kertomaan lajista ja oltava läsnä. Valitettavaa on nähdä, että kaikissa seuroissa tämän työn merkitystä ei nähdä samalla tavalla. Jollain tahoilla aktiivinen toimintamme on aiheuttanut jopa kateutta. Muutoksella – vaikka se on välttämätöntä – on aina myös vastustajansa. Erilaisissa tapahtumissa kuitenkin ollut positiivista havaita, että toimintaamme arvostetaan erityisesti sellaisilla tahoilla jotka eivät välttämättä ole kovaäänisimpiä “somettajia”.

Nuorten eteen tekemämme työ alkaa pikkuhiljaa kantaa myös hedelmää; osa nuorista kokeilee siipiensä kantoa olympiaveneissä ja osasta aletaan saada vahvistuksia aikuisten venekuntiin. Puuvenesoudussa hienoa on se, että lajia voi harrastaa kymmenvuotiaista yli 70-vuotiaaseen.

Monissa seuroissa pääpaino on joko kirkkoveneissä tai pienveneissä. Keravalla olemme onnistuneet yhdistämään molemmat tasapuolisesti saman katon alle. Tämä on suuri etu ja tarjoaa soutajalle mahdollisuuden kehittyä ja löytää uusia haasteita. Eräs soutajamme blogissaan Kohtalokas Pirkansoutu kuvaa hyvin mitä tämä voi tarkoittaa käytännössä.

Tärkeää toiminnalle on myös ympärivuotisuus. Talvella soutuspinning, ergokisat, sauvavaellukset ja kuntopiirit tarjoavat jokaiselle jotakin. Yhdessä tekeminen ja osallistuminen vaikkapa ergokisoihin joukkueena nostaa tekemisen uudelle tasolle. Joukkueena osallistuminen tuo myös positiivista näkyvyyttä seuralle ja lajillemme.

Aikaisemmista vuosista saatujen positiivisten kokemusten myötä olemme tiivistäneet yhteistyötä muiden soutuseurojen ja tahojen kanssa. Oma seuramme ei vielä tarjoa olympiasoutu mahdollisuutta, joten yhteistyö SMARKin kanssa on luontevaa. Toisaalta oma seuramme pystyy tarjoamaan nuorille puuvenesoudun harrastajille hyvät harjoitus- ja kilpailumahdollisuudet. Soutuyhteistyötä olemme tehneet myös Nesteen Soutajien ja Helsingin Kanoottiklubin kanssa. Talviaikaan soutuspinning yhteistyö P&T Nurmijärven kanssa on tärkeässä roolissa.

Näillä toimilla pyrimme osaltamme vaalimaan kestävän kehityksen periaatteita puuvenesoudussa sekä vaikuttamaan aktiivisesti lajiliiton tekemiin päätöksiin. Ensi kesästä on tulossa keravalaiselle soudulle merkittävä. Huhtikuussa Keupirtin venevajassa ratkotaan sisäsoudun maratonmatkan Suomen mestaruudet ja elokuun lopulla Tuusulanjärvi toimii pienveneiden pikamatkojen SM-näyttämönä.

Pentti Soini

 

Leave a comment